Wijn of bier bij jouw pizza?

Ontdek waarom de Italianen bier bij hun pizza verkiezen. En wat drink jij het liefst?

Galbani

Wijn of bier bij je pizza? Jij kiest! Maar weet dat de Italianen zelf voor dat frisse biertje zouden gaan. Da’s letterlijk een kwestie van smaak. Bier is immers een pak minder gevoelig voor het zuur van tomaat of het vet van kaas. Toch is wijn niet verboden. In Napels werd al in het begin van de 20ste eeuw wijn geschonken bij de pizza. Pizzeria’s werden vaak zelfs naast een taverne geopend. De pizzaioli schonken hun gasten dan een glas droge marsala of een jonge witte Siciliaanse wijn.

Denk wel goed na over de wijn die je schenkt. Wil je geen smaakmoord op je geweten hebben?

Schenk dan geen volle rode Italiaan bij een rijk belegde pizza of pizza met veel kaas. Witte wijn kan daar doorgaans iets beter tegen. Wél een goed idee: prosecco bij pizza met groente. En bij de klassieke pizza margherita (met tomaat, mozzarella en basilicum) serveer je liefst een zachte, geurige rosé.